Domů / Všechny články / Archeocaching? Smažte ten článek!
Archeocaching? Smažte ten článek!

Archeocaching? Smažte ten článek!

Po publikaci našeho posledního článku o archeocachingu jsme zaznamenali celou řadu rozporuplných reakcí. Na jedné straně byly ty pozitivní, na druhé straně vysloveně negativní. Dalo se to očekávat, neboť archeokačeři se cítí být jakousi undergroundovou komunitou a zveřejněním informací o tomto „odvětví“ jsme některým z nich šlápli na kuří oko. A nejenom jim.

Nutno podotknout, že ne všichni z nich vnímali článek negativně, mezi komentáři se objevila i pozitivní stanoviska. K článku se vyjadřovali běžní kačeři, archeokačeři, revieweři a dostali jsme i stanovisko z naší kešerské asociace.

Některé negativní komentáře požadovaly dokonce smazání článku z našeho serveru. Pisatelé těchto komentářů si asi neuvědomili, že už 25 let nám nikdo neordinuje, o čem můžeme, a o čem nesmíme psát. A doufejme, že nám tento stav vydrží ještě hodně dlouho. Stejní pisatelé nás pak označili za bulvár, který se takto agresivně sebepropaguje. Nebudu na tomto místně oplácet stejnou mincí, protože to nemám zapotřebí, a znám a ctím hranice slušnosti.

To, co však zapotřebí mám, je doplnění článku o obdržené komentáře či reakce na něj, které měly smysl. Při práci na tomto článku, která byla mimořádně náročná, jsem bohužel opominul některé aspekty, které jsou určitě důležité. Omlouvám se za to, a v následujících citacích přináším stanoviska lidí, jichž si vážím, a díky nimž si teď můžete rozšířit svůj pohled na provozování archeocachingu.

„Ahoj Petře,
přečetl jsem si tvůj článek o archeocachingu. Bylo to na popud kolegů z vedení ČAGeo, začali jsme o něm diskutovat. Článek je dobře sepsaný, ale přesto jsme se dohodli, že tě poprosíme o jeho doplnění. Dle našeho názoru je dost jednostranný, chybí v něm několik podstatných informací:

Archeocaching je zajímavou „hrou ve hře“, má ale několik sporných aspektů:

  • Schránka archivované keše se stává odpadem a je povinností autora tento odpad odstranit. To, že se tak neděje, je odsouzeníhodné. Tvůj článek však vyvolává dojem, že nechat archivovanou schránku na místě je zcela normální – nebo dokonce „cool“. 
  • Neodstraněné schránky archivovaných keší představují problém pro hlavní hru z důvodu možné kolize s  aktivními schránkami.
  • Obnovování archivovaných keší je absurdní praxí, která je i proti nepsaným pravidlům archeocaherů – a přesto se běžně děje.
  • Někteří příznivci archeocachingu natolik propadli mylnému dojmu, že se jedná o regulerní součást hry, že začínají zatahovat reviewery do sporů o regulérnost logu, žádají o úpravy souřadnic archivovaných keší atd. To je samozřejmě scestné z mnoha důvodů.
  • Tvůj výčet důvodů, pro které reviewer může zamknout listing archivované keše, je velmi neúplný. Zamknout jej totiž může kdykoliv, a nepotřebuje k tomu vůbec žádný důvod. Tvůj seznam může vyvolávat dojem, že existují nějaká oficiální pravidla pro archeocaching, a někteří hráči se jich mohou začít domáhat.

Jak už jsem napsal v úvodu, archeocaching může být zajímavé zpestření, pokud archivovaná keš tiše dožívá bez konfliktů s prostředím nebo s aktivními součástmi hry. Jakmile se však objeví první problém, archiválie by měla zmizet ze světa, navždy.
Tvůj článek je nový tím, že přehledně spojuje známé informace a stává se tak návodem i pro ty, kteří o archeocachingu zatím vůbec nevěděli. V tom spočívá jeho přínos – i jeho nebezpečí. Proto by bylo vhodné upozornit i na negativní aspekty tohoto jevu, a proto tě prosíme o to, abys zvážil jeho doplnění. 
Díky, Jirka“

Jirka Ledahudec alias kulhal, člen VV ČAGeo

„Dovolím si upozornit, že samoúdržba keší není v souladu s pravidly. Výjimka může být jen u něčím opravdu zvláštní a výjimečné keše, jako je třeba Tex Czech, nejstarší keš v ČR.
Owner má povinnost keš po archivaci uklidit (já jsem třeba u své noční vytahal i všechny světlušky), pokud to z nějakého důvodu neudělá, keš se promění ve smetí, které může uklidit kdokoli jiný. Když owner keš archivoval a uklidil, nikdo nemá nejmenší právo keš obnovit a nárokovat si FI. Běžně se to děje a právě z tohoto důvodu nepodporuji archeocaching a už vůbec se nezabývám obnovováním logů na archivovaných keších. Chcete se kouknout, jestli tam archiválie náhodou není? Proč ne, zkuste to, ale když ji nenajdete, neobnovujte ji.
Podle mého názoru v tom článku přebývá návod na archeocaching a chybí důležitá informace, že archeocaching provozuje každý s rizikem, že mu nebude na archivované keši uznaný log. A také, že se uznání takového logu nemůže nijak domáhat.“

Standa Šesták alias Tobias Reviewer

One comment

  1. Přečetl jsem si oba dva články a nemohu si odpustit jednu poznámku. Nebylo by jednoduší, aby současně s archivací cache, byla i automaticky uzamčena možnost zalogovaní jejího pozdějšího nálezu tzv. „post mortem“?
    Chápu, že mi může někdo namítnout, že jsou geokolegové, kteří logují své nálezy někdy i týdny po fyzickém odlovu. Vím. Ale caches, nad kterým visí možnost archvivace, také nejsou jen několika denní záležitost…

Scroll To Top