Domů / Seriál / …a na keš jsme jen smutně koukali:(
…a na keš jsme jen smutně koukali:(

…a na keš jsme jen smutně koukali:(

Už víme, kdy a proč geocaching vznikl, jaké jsou typy keší, co jsou Travel Bugy a GeoCoiny. A tak si myslíme, že je čas se trochu podrobněji podívat na samotný lov. Mimochodem, děkujeme za zpětnou vazbu na předchozí „trackovatelný“ článek. Vážíme si toho!

Myslíte, že lov kešky začíná až u kešky samotné? Omyl. Začít můžete klidně doma. Dokonce u některých keší, jako jsou například mysterky, snad ani začátek přímo v terénu nedoporučujeme. Jak už víte z předchozích dílů, mysterka může být pár kilometrů od zadaných souřadnic a bez přístupu k internetu, či kamaráda – profesionálního dešifrátora od CIA nemáte šanci souřadnice v terénu vypočítat. Ale i o běžné tradičce se lze dozvědět mnoho podstatného předem. Sami jsme začínali tak, že jsme se bezhlavě vydali na kešku bez zjištění dalších informací… A občas jsme se na místě hodně divili:). Na následujících řádcích tedy přinášíme v praxi ověřené tipy, na co je dobré se před odlovem zaměřit. Předně jsou to: obtížnost keše, terén, velikost keše a hint, neboli nápověda. Hint vám může pomoci lépe identifikovat úkryt. Záměrně píšeme může, protože si pamatujeme hinty, které pochopil snad jen autor keše. Rovněž hinty typu „geoparez“ uprostřed lesa, také nikomu nic směrodatného nesdělí, ale naštěstí ne všechny jsou takové. Obtížnost i terén mohou mít 1 až 5 hvězdiček. Čím víc, tím je náročnější. Nejprve tedy, co zhruba znamená obtížnost:

  • stars1 – Pohodička, skrýš bude jasná, nápověda (hint) pravděpodobně nebude potřeba.
  • stars2 – S hintem se určitě odlov povede. Také to může být jednoduchá multina, či mysterka.
  • stars3 – Přituhuje, je-li to hodnocení u tradiční keše, asi bude na hodně rušném místě, u multin bude více zastávek, u mysterek se připravte na procvičení mozkových závitů, ale tohle ještě dáte.
  • stars4 – U tradičky to bude hodně důmyslná schránka a u mysterky se připravte na „skoropeklo“. Často několikrát přečtete listing… a na nic nepřijdete
  • stars5 – Přejeme mnoho „příjemně“ strávených večerů. Pozor ať vám vytrhané vlasy nenapadají do alkoholu, který v zoufalství nad nerozlousknutelností těchto keší, už popíjíte. Ano, vlastník keše se musel zbláznit, to je nepochybné:).

V zásadě vyšší obtížnost znamená hlavně víc práce při přípravě, tedy práce hlavou. Ale přežijete-li obtížnou přípravou nemáte vyhráno, protože je tu ještě terén, tedy náročnost keše přímo na místě úkrytu:

  • stars1 – Opět pohodička, žádné bláto na nohou, či pneumatikách, dostupná i s hendikepem, babičku a dědu vezměte s sebou.
  • stars2 – Polobotky a sako již nedoporučujeme. Na konci už nemusí být pevná cesta, ale ještě to není tak hrozné. S horským kolem sem ještě rozhodně dojedete.
  • stars3 – Jednoznačně „pracovní“ oděv, možná budete trochu šplhat, brodit se, popřípadě prodírat křovím.
  • stars4 – Tak tady už pozor. Rozhodně to nejsou keše pro každého. Sice je lze většinou ulovit bez speciálních pomůcek, nicméně připravte se na fyzický výkon. Z vlastní zkušenosti víme, že se může hodit nebojácné dítě – kam se nevyšplháte, vyhodíte georobotka a on to třeba zvládne.
  • stars5 – Podle GPS souřadnic a listingu si zjistěte, zda budete potřebovat horolezecké vybavení, potápěčskou výstroj, raketoplán, či požádat o pomoc Spidermana… Prostě bez pomůcek jste na místě zbytečně.

Další indicie o tom, jak keš vypadá vám poskytne velikost schránky. I velikost má pět stupňů:

  • ? (Other) – Buď jedná o kešku ještě menší, než Micro, kde bude asi jen logbook, třeba jen 1 cm velký dutý šroubek. Nebo půjde o nějaké vykutálené balení kešky, které vás určitě potěší.
  • Micro – nejtypičtěji krabička od kinofilmu (vysvětlujte to dětem, když fotoaparáty jsou na karty:)), nevyfouklá petka. V kešce bude logbook a možná tužka. Také mohou být opravdu micro, že se do nich vejde jen tenký proužek papíru a vidět jsou jen opravdu při pozorném hledání.
  • Small – sem už se vejde třeba CWG, pár drobných předmětů, či malý travelbug. Typicky je to malá lock-lock krabička na svačinu cca 10×10×10 cm.
  • Regular – Ráj pro měniče „všehomožného“. Krabičku opravdu nepřehlédnete, takže je potkáte hlavně v přírodě.
  • Large – Těch jsme viděli jen pár, třeba 10litrový kbelík od barvy, obrovskou truhlu, která ale byla uvnitř budovy „pod dozorem“.
  • X (Not choosen) – Keš může mít v označení velikosti i křížek, což se používá u keší, kde není fyzická schránka – eventy, virtuální, earth,…

Velikosti keší

Takže na co nezapomenout před lovem?

  • Přečtěte si listing:), na konci bývá bližší popis samotné keše. Někdy se dozvíte, že se doporučuje vzít si na pomoc speciální pomůcky (gumáky, láhev s vodou,…).
  • Keška může být i dočasně zakázána – na internetu to poznáte tak, že její název je přeškrtnut. To může udělat autor, když zjistí, že například někdo keš odnesl. Pak asi nemá cenu tam chodit. Jenže to nutně nemusí znamenat, že tam keš není. Potkali jsme i keše, které byly zakázané víc, než půl roku, a přesto byly naprosto v pořádku.
  • Podívejte na všechny zmíněné atributy, zejména kombinaci D/T (Difficulty/Terrain) – obtížnost/terén. Abyste nedopadli jako my, že jsme kešku sice jasně viděli, ale tááákhle vysoko:).
  • Koukněte na velikost kešky – napoví vám, co asi tak zhruba hledáte.
  • Používáte-li nápovědu, také si ji přečtěte – ale známe kačery, kteří loví zásadně bez hintu:).
  • Podívejte se, zda v popisu autor doporučil konkrétní místo k zaparkování auta. Ať kešku nejprve autem neobkličujete ze všech světových stran. Nebo se zbytečně neprodíráte křovím tam, kde existuje pohodlná pěšina, či nevstupujete na soukromý pozemek, kde by vás mohl nahánět zlý pes, rozzuřený majitel nebo dokonce plemenný býk.
  • Nepřehlížejte waypointy, mohou být nejen zajímavé, ale i užitečné, viz předchozí odstavec.
  • Nahlédněte do předchozích logů – celkem často se stává, že keška není na místě a dozvíte se to jen z logů předchozích neúspěšných lovců. Pokud má ale obtížnost 4–5 nemusí to nutně znamenat, že tam opravdu není:). I když log byste měli psát tak, abyste neprozradili nic podstatného o keši. Logy občas obsahují i postřehy předchozích lovců, které vám mohou pomoci.
  • Keš má v popisu i další atributy – celkem jich je 66 a nebudeme je zde teď všechny vysvětlovat (třeba někdy příště). Nicméně jsou to často lehce rozluštitelné piktogramy, které vám opět mohou pomoci lépe zvážit, zda zrovna tuto keš chcete lovit. Dozvíte se například, zda je keš lovitelná i v zimě, zda není v prostoru, kde je v určitých hodinách omezen vstup (zoologická zahrada,…), zda můžete přijet na kole, apod. Kompletní soupis atributů najde třeba zde.

No, a to je tentokrát vše, přejeme příjemný lov. Příště se podíváme na převážně nepsaná pravidla – etiku při lovu kešek.

grafika: geocaching.com
Scroll To Top