Domů / Soutěže / GeoZávod začíná!
GeoZávod začíná!

GeoZávod začíná!

Že si naši geocachingovou hru vytváříme sami, to je známá skutečnost. Není však pravda, že se tak děje pouze publikacemi keší. Tvoříme ji i různými geocachingovými projekty. A jeden takový právě dnes začíná.

„GeoZávod je závod putovních předmětů hry geocaching“, píše se na úvodní stránce tohoto projektu. O co přesně jde? Putovní předměty jsou zpestřením geocachingu. Jejich historie sahá až do roku 2001. Po vzoru putovních keší se objevil návrh, že by mohly putovat i předměty po keších. Za tímto účelem byl ještě téhož roku představen Travel Bug, „psí známka“ se šestimístným kódem ve stylu těch, které používali vojáci ve druhé světové válce. Každý voják musel mít tehdy u sebe takovouto známku pro případ své smrti a následné identifikace těla.

Postupem času došlo k vývoji putovních předmětů a nezůstalo pouze u TB. Dnes na celém světě existují tisíce druhů putovních předmětů.

Každý putovní předmět, ať už travel tag či geocoin, má na serveru geocaching.com svoji stránku, něco jako listing. Na této stránce lze v oddílu s logy vidět všechna místa, kterými daný putovní předmět projel. Společně s tím se zde ukazuje i počet procestovaných kilometrů (od keše ke keši vzdušnou čarou). Každý cestovatel takto urazí za dobu své životnosti různou vzdálenost a to je dobrý důvod ke srovnání s ostatními. A jakou jinou formou srovnávat, než v klasickém závodu. Tedy vlastně v GeoZávodu.

Kdy vznikl první závod putovních předmětů a jak vypadal, lze dnes říci jen stěží. Jistě víme jen to, že se závody rozrůstaly a dostaly se také k nám, i když ve většině případů pouze jako lokální zábava. Oproti tomu GeoZávod je vymyšlen tak, aby byl závodem pro kačery z celé republiky.

 

Prostřednictvím několika eventů uspořádaných mezi 9. a 18. květnem kačery ze všech koutů Česka se shromáždí a zaregistrují závodníci. Vypuštění závodníků na trasu půlročního závodu pak proběhne na startovním eventu, který se bude konat 1. června v některém z větších měst. Co se bude se závodníky dít po skončení závodu, to už záleží jen na jejich majitelích.

Každý účastník některého z eventů smí do závodu přihlásit pouze jednoho závodníka, přičemž startovné není nijak zpoplatněno. Po té však majitelé nesmí své závodníky posunovat až do konce závodu. To jsou ve zkratce téměř celá pravidla, důraz je kladen hlavně na jednoduchost a rovné podmínky. Nejsou určeny žádné hranice, nutné či zakázané keše. Vše záleží jen na štěstí jednotlivých závodníků.

A co získá vítěz? Pravděpodobně dobrý pocit z toho, že jeho závodník vyhrál. Pořadatelé chtějí raději než jednomu vítězi udělat radost všem účastníkům bezplatným závodem.

Jestliže jste dočetli až sem, tak je nejvyšší čas vyhledat nejbližší event, vzít doma nějaký putovní předmět s kuličkovým řetízkem (klidně již aktivovaný s historií) a zaregistrovat jej do závodu. Že doma zrovna žádný nemáte? I na to pořadatelé mysleli. Do 15. dubna si můžete na stránkách GeoZávodu zarezervovat traveltag, který bude vyroben speciálně k tomuto závodu. Ke koupi na vás bude čekat u organizátora vámi zvoleného eventu. A jak bude vypadat? To můžete rozhodnout i vy. Na vymyšlení grafického návrhu tohoto traveltagu máte ještě víc než měsíc času. Návrh, který vyhraje v týdenní veřejné anketě, bude po schválení Groundspeakem realizován.

Projekt GeoZávod naleznete na www.geozavod.cz.

Scroll To Top