Domů / Seriál / Děkujeme ti, Bille
Děkujeme ti, Bille

Děkujeme ti, Bille

Víme, že článků o tom, co je to Geocaching, kde se vzal a vůbec o všem okolo něj, je na internetu mnoho. Dokonce máme vlastní GeoWikipedii nebo si stačí přečíst listingy celé série 101 Dalmatinů. Nicméně jak se do keškování zapojuje čím dál tím víc lidí, myslíme si, že není na škodu, aby se základní informace ke kačerům dostaly z více stran. A tak začínáme seriál o základech této hry. A kde jinde začít, než v historii.

Psal se rok 2000, GPS byla hlavně vojenskou záležitostí. I když pro námořní, či leteckou navigaci se GPS také používaly, ale rozhodně ne v masovém měřítku. Navíc satelity nevysílaly správné souřadnice. Proč? Aby toho nezneužili záškodníci třeba pro přesné zaměření zbraní. GPSka, která chtěla pracovat s přesnými souřadnicemi, si je musela nejprve vypočítat. A takové přístroje si mohla dovolit jen armáda. Tolik teorie. Praxe ale ukázala, že opak je pravdou. Vojáci často používali i běžné přístroje bez opravy chyby (která činila i několik desítek/stovek metrů) kvůli výrazně menší ceně.

 

 

Děkujeme ti Bille Clintone, že jsi 1. května 2000 slíbil odstranit tuto chybu a hned 2. května svoje slovo chlapsky dodržel. Geocaching, který nám změnil životy, vznikl hned 3. května, i když tenkrát se jmenoval GPS Stash Hunt (nebo také gpsstashing). Zasloužil se o to pan Dave Ulmer, který umístil historicky úplně první krabku (byl to spíš pořádný kbelík) v Oregonu na souřadnice N45 17.460 W122 24.800. FTFko si připsal o den později jakýsi Bob Perschau (Celý den na FTF u tradičky dnes? Nemožné! Maximálně tak 15 minut!). Keška má pouhé tři nálezy, i když jich asi bylo víc.

Foto:  Team-Ludwigshafen

Nutno říci, že na tuto dobu mám celkem živé vzpomínky, protože jsem pobýval kousek od centra dění. Konkrétně v USA. Měl jsem tenkrát Palm V a k němu GPS modul. Celé to bylo relativně velké, problematicky čitelné a žralo to baterky jako o závod. Zkoušel jsem ho už před 2. květnem a k základní navigaci stačil. Minimálně jste věděli v jaké části města tak asi jste. Ale třeba při jízdě po dálnici se bod pohyboval daleko v polích a neustále někam poskakoval. S tím by se mikroška v lese opravdu v rozumné době nalézt nedala. A 2. května mi to připadalo jako zázrak. Najednou jsem jezdil po silnicích, dokonce bylo na mapě viditelné, když jsem přejel z pruhu do pruhu. Také jsem na internetu (ale pozor, internet tenkrát opravdu nebyl jako dnes) zaregistroval jakési diskuse o využití přesného GPS ke hře. Ale moc jsem tomu nevěnoval pozornost.

Hra se na Geocaching přejmenovala  1.6.2000. To už bylo možné kešky najít i na Novém Zélandu (založena 12.5.2000 a dodnes aktivní a nejstarší keší mimo USA) a Chile (15.5.). Koho to zajímá, tak prvních 100 keší najde v tomto bookmarku. A pak už byla Evropa, konkrétně Irsko a autor Chris O’Byrne. Ten má pro zajímavost k dnešnímu dni (5.12.2013) 1450 nálezů. Když už jsme u toho, tak překonat autora první keše není tak složité. Má jen 17 nálezů – ale je aktivní, poslední nález v roce 2012 a jednu jedinou založenou keš. Asi mu stačí být první na světě:).

V České republice byla umístěna první keš Tex-Czech 1.6.2001, tedy 13 měsíců po první keši v USA. Je dodnes aktivní, nachází se v přírodní rezervaci u Štramberku. Takže spěchejte, podle logů je dobře udržovaná. K dnešnímu dni má necelých 2500 nálezů.

Firma Groundspeak Inc (tenkrát Grounded Inc.) byla založena 6. září 2000, kdy Mike Teague ve své zprávě oznámil, že vznikla nová stránka vlastněná Jeremy Irishem. Stránka (neboli dnešní www.geocaching.com) bude tím hlavním místem, kde se budou shromažďovat data o všech keších. Tenkrát jich tam bylo závratných 75. Spolu s Jeremym založili firmu ještě Bryan Roth a Elias Alvord. Jeremyho a Bryana jste mohli v září potkat v Praze. Dodnes je to relativně malá firma. Zaměstnanci si říkají Lackeys. Kdo by je chtěl znát jmenovitě, může si třeba koupit tento unikátní geocoin.

 

První event se konal 24.3.2001 v hlavním městě Texasu v Austinu. Základní typy keší – tradiční, multi, virtuální, letterbox hybrid, event a mysterky, byly ustanoveny 7.5.2001. Teprve časem postupně vznikaly ostatní. Posledními dvěma oficiálními se staly 10 Years! Event Cache v roce 2010 a letos na Block Party 2013 přibyly nově Lab Caches. K typům keší se ale ještě určitě vrátíme v nějakém dalším pokračování tohoto seriálu.

A pak už to šlo rychle: v roce 2005 jste mohli potkat kešky v 215 zemích a bylo jich přes 170 tisíc (v ČR asi 700). O rok později již keší bylo téměř 300 tisíc v 222 zemích, o další rok později o prázdninách 2007 přes 420 tisíc (v ČR 4550). Milion keší padlo 8.3.2010. Dva miliony keší jsme oslavili 28.2.2013 touto keškou publikovanou v Austrálii. A dnes, pohledem na iPhone zjišťuji, že je aktivních 2 271 298 keší. Myslím, že třetí milion oslavíme velmi brzy. Tak příjemný lov!

Scroll To Top