Domů / Seriál / Krabka, ale jak se k ní dostat!
Krabka, ale jak se k ní dostat!

Krabka, ale jak se k ní dostat!

V prvním článku tohoto seriálu jsme se podívali do historie geocachingu, dnes nás tedy logicky čeká sama podstata hry – keše. Existuje poměrně dost typů, a tak se z toho může leckterému začínajícímu kačerovi zamotat hlava. Sami jsme s tím měli ze začátku problém.

Když se podíváte na server geocaching.com, najdete k dnešnímu dni celkem 18 typů keší. Může to vypadat složitě, ale zas taková věda to není. Zjednodušeně lze typy rozdělit na dvě hromádky:

  1.  Na konci čeká krabka, pixla, filmovka, petka, prostě fyzická keš s logbookem, do které se zapíšete, a je to.
  2. Žádná krabka, ale vaše fyzická přítomnost na určeném místě je keší, přijdete a logujete „bodík“. Někdy ale nestačí jen přijít, musíte také splnit úkol.

Dnes rozebereme první typy, u kterých lze nalézt fyzickou krabičku. Jak taková krabička může vypadat? To je opravdu různé. Již zmíněná filmovka, nevyfouklá petka, dutý šroubeček, ptačí budka, vydlabaný kus dřeva, zablácená igelitka s krabičkou od léků uvnitř, prkno zároveň sloužící jako logbook, žárovka, elektrokrabice, tiktakovka, kýbl od pracího prášku, … Viděli jsme jich nepočítaně.

Ale způsob, jak takovou krabku najít, se může lišit…

 

Tradiční keš (tradička)
Jednoduchost sama, asi proto má na mapě zelenou barvu jako na semaforu. Prostě jeď! V popisu jsou přesné souřadnice, na které se můžete bez dalších akcí vydat. Netřeba nic doma připravovat, vlastně ani číst popis (listing). To ale z vlastní zkušenosti nedoporučujeme. Za prvé proto, že autor si s listingem dal práci, takže přečtením projevíte úctu k jeho snaze a za druhé proto, že zde bývají často další důležité informace k odlovu. Například abyste nezkoušeli keš nalézt přímou cestou od silnice, protože je tam plot, rokle nebo skládka toxického odpadu… Také je dobré si všímat, jakou úroveň obtížnosti a terénu na stupnici 1–5 autor keši přisoudil. Co to znamená, rozebereme podrobněji někdy příště. Zatím možná stačí když budete vědět, že pokud má keš nejvyšší terén 5, pak sice na souřadnicích je, ale asi jí bez potřebného vybavení jen zamáváte do děsné výšky, popř. hloubky a zase odejdete.

A ještě k tomu listingu – obecně pro všechny keše platí, že by měly být zakládány na místech, která jsou něčím zajímavá a na která by vás chtěl autor upozornit a pozvat. Sami jsme celkem pečlivě vybírali místo pro naši první keš, protože máme rádi „místa s příběhem“. Ale samozřejmě ne všechny keše takové opravdu jsou. I přesto se stále snažíme listingy číst.

Multikeš (multina)
Oranžová ikona, oranžová na semaforu: připravit se, pozóóór… ještě ne. Tak znova, připravit se, pozóóór… a zase ne…:). Přesně to je princip multiny. Na konci čeká krabička s logbookem, ale než se tam probojujete, musíte projít několik stanovišť (stage). Kolik těchto stanovišť bude a co na nich budete dělat, záleží čistě na fantazii autora. Souřadnice, které jsou přímo u keše na serveru jsou tedy souřadnice první stage. A jaké vás po cestě mohou potkat úkoly? Nejčastěji na místě zjistit konkrétní čísla, která budou třeba k výpočtu souřadnic příští zastávky (pokud nejsou uvedena přímo v popisu keše) vašeho putování, či k výpočtu finální krabičky. Čekají vás tedy úkoly typu najít číslo domu, spočítat písmena „A“ na ceduli (kde je asi 50 řádků textu:)), vyšplhat na strom a najít mikrokeš s číslem, spočítat tyče v plotě otočené směrem k jihu, … U multin vřele doporučuji listing nejen číst, ale hlavně číst ho před tím, než vyrazíte. Někdy totiž potřebujete zjistit nezbytné indicie třeba i na internetu. Co se týká počtu stanovišť, existují multiny s jednou výchozí stage a pak už následuje finálka, ale také jsou multiny, které mají hned několik stage a ujedete klidně 100 km:).

Mystery keš (mysterka)
Listing velkého procenta mysterek začíná větičkou: „Na úvodních souřadnicích keš nehledejte“.:) Mysterky jsou vlastně skupina různých typů keší a lze je rozdělit podle způsobu získávání souřadnic:

  • Vyluštíte šifru, či hádanku – někdy jednoduchou jako třeba souřadnice zapsané morseovkou, jindy složitou.
  • Noční keš – k hledání musíte použít světlo nebo UV baterku. Hledáte buď keš samotnou, nebo značky, které vás na místo finálky dovedou. Seznam těchto keší v ČR najdete zde.
  • Bonus keš – souřadnice získáte z jiných keší, které musíte předtím nalézt. Často to bývají třeba poslední keše v sériích tradiček.

Mysterkou může být také keš, která je přesně na úvodních souřadnicích, ale k jejímu otevření, či vyzvednutí potřebujete nějaký kód, či pomůcku – šroubovák, laser, cisternu s vodou, magnet na metrovém laně, … Ale pozor, označit takovou keš jako mysterku, je možné až od roku 2012. Keše publikované dříve mohou být typu tradička i přesto, že k nim nějakou takovou pomůcku potřebujete také.

Posledním typem mystery keše je tzv. challenge keš – musíte splnit podmínku přímo spojenou s geocachingem (nebo waymarkingem či wherigo, což jsou hry na principu geocachingu), kterou určí autor. A když se i přesto zalogujete, autor může váš log smazat. Takovou podmínkou může být například odlov jiných keší. Nebo prokazatelně mít odloveno aspoň 500 keší, popř. mít ve statistikách aspoň 8 různých typů keší, aj. Dříve šlo klást i další podmínky, třeba přiložení fotky vaší maličkosti z místa nálezu k logu. Tyto podmínky jsou ale u fyzických keší, kde je logbook, od 4.4.2009 zrušeny a jejich splnění je čistě dobrovolné. Těmto typům keší se říkalo ALR keše (z anglického Additional Logging Requirements).

Teoreticky mohou být mysterkou i další keše, které vybočují ze všech zde uvedených kategorií. Ale asi nerozšířenější jsou mysterky se šifrou/hádankou. Když šifru nezdoláte, můžete se stále pokusit keš odlovit tzv. brute force, česky snad „brutální silou“. Jak? Odhadem souřadnic, např. podle stylu jiných keší od stejného autora, hintu, znalosti prostředí, částečně vyluštěných souřadnic, pravděpodobných souřadnic, aj. Při nejhorším platí pravidlo, že od výchozích souřadnic v popisu keše, by se měla fyzická schránka nacházet maximálně asi 3 km (vzdušnou čarou) a existují i výjimky, takže šťastný lov přeje Chuck Noris:).

Letterbox Hybrid
Samotný letterboxing je mnohem starší, než geocaching. Vzniknul před více, než 100 lety a jde v něm o vyzkoušení vašich navigačních schopností bez GPS navigace. Takže obvykle úvodní souřadnice v listingu najdete, ale pak aspoň část cesty postupujete podle slovního popisu. Třeba „vydejte se 250 m na severozápad až k rozcestí, zde zahnete doleva a pokračujte až k vykotlanému dubu na křižovatce, kde naleznete šunku, …“. Pro šťastnější a šikovnější čeká na konci krabička, ve které je ještě navíc krásné razítko, které si můžete otisknout na památku. Razítko se opravdu neodnáší. No, a ti méně šťastní třeba za dlouhého bloudění odloví nějakou tu mysterku stylem brute force – viz. předchozí odstavec. Ukázka letterboxu je například zde.

Wherigo
je dnes samostatnou hrou se samostatným serverem, kde funguje registrace z geocaching.com. Potřebujete zařízení, které vám umožní stáhnout tzv. „cartridge“ s hrou. Umí to například většina Garminů od typu 450, nebo všechny smartphone (Android i Apple, Windows 7 phone, ale zatím ne 8, Java). Hru potom spustíte a plníte instrukce. V Praze jsou třeba pěkné Wherigo, které vás provedou po památkách. Jedna hra se ale může protáhnout i na celý den. Pokud si chcete vyzkoušet nějakou kratší, doporučuji třeba tuto poznávací vodnickou cestu. Každopádně i když průběh je jiný, než jen cesta za keší, na konci vás opět čeká stará známá krabička s logbookem.

 

Groundspeak HQ keš
Je speciálním druhem keše, která má svoji ikonu, a hlavně unikátní polohu. Najdete ji, jak název napovídá, přímo v sídle firmy Groundspeak. Keš tvoří velký kufr… Tedy podle informací na internetu, nám se ji ještě nechtělo odlovit, takže nemáme vlastní zkušenost:). K odlovu se doporučuje pátek, to prý mají zaměstnanci před víkendem nejvíce času se vám věnovat.

Project A.P.E. keš
Pokud máte někdo tuto keš odlovenou, tak závidím a gratuluji! V roce 2001 bylo umístěno 12 těchto keší na podporu a propagaci filmu Planeta opic. Je to vlastně normální tradička, která ale má unikátní kontejner a obsah související s filmem. Dnes už je jediná nearchivovaná, a to v Brazílii. Pokud vás to zajímá, reportáž z odlovu najdete na serveru Geokladno.cz a nádherné fotky v albu Jirky Ledahudce (kulhal).

LAB keš
Je nejmladší typ keše, který měl premiéru na Block Party 2013 v Seattlu. Tento typ keše má vlastní krabičku i logbook, ale je to keš publikovaná jen na omezenou dobu a proto není vhodná pro výměnu předmětů ani pro vkládání trasantů. Podrobnosti jsme uveřejnili v samostatném článku o Lab keších v našem posledním příspěvku.

To je pro tentokrát všechno a příště se podíváme na keše z druhé skupiny – tedy někam přijdete, krabička tam není, ale bodík za to dostanete:).

Scroll To Top